Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prideľovanie voľných frekvencií na rozhlasové vysielanie bude flexibilnejšie a konať sa má častejšie ako doteraz. TASR o tom informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Michelčíková.

Obvyklé jarné a jesenné výberové konanie s verejným vypočutím žiadateľov v marci a novembri sa odteraz budú konať kedykoľvek v priebehu roka a zrejme aj častejšie než dva razy v roku,“ uviedla hovorkyňa s tým, že to umožňuje novela zákona o vysielaní a retransmisii.

Zrušila sa ňou povinnosť RVR vyhlasovať výberové konania na obsadenie voľných rozhlasových frekvencií prostredníctvom platenej inzercie v dvoch celoštátnych denníkoch. Zrušená bola aj povinnosť rady zabezpečiť, aby bolo rozhodovanie o licenčných záležitostiach neverejné.

Inzercia bola už v dnešných časoch len administratívnou záťažou, ktorá predstavovala zbytočné výdavky a predlžovala proces vyhlasovania výberových konaní. Prístup verejnosti k rozhodovaniu rady v licenčnej agende je zas významným krokom k zvýšeniu transparentnosti jej činnosti. Zmeny zákona sme preto maximálne uvítali a hneď preniesli do praxe,“ ozrejmil riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.

Častejšie výberové konania s menším počtom zaradených frekvencií by mali byť prehľadnejšie a rýchlejšie. „Najväčším benefitom bude, ak zamedzíme zbytočnému dlhodobému tichu v éteri. Napríklad, ak sa vysielateľ vzdá svojej licencie a o sieť jeho frekvencií existuje záujemca, nie je v nikoho prospech čakať na proces ich prideľovania celé mesiace,“ dodala predsedníčka RVR Marta Danielová.

Do aktuálneho výberového konania na obsadenie voľných rozhlasových frekvencií sa môžu záujemcovia prihlásiť ešte dva týždne. Verejné vypočutia žiadateľov o frekvencie a aj rozhodovanie rady o ich pridelení bude možné sledovať online.

Ďalšie výberové konanie plánuje rada vyhlásiť bezprostredne po uzatvorení procesu prihlasovania do aktuálneho, takže do konca roka môžu byť pridelené všetky momentálne prideliteľné frekvencie,“ doplnil riaditeľ kancelárie.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú