Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry (Roskosmos) Dmitrij Rogozin navrhol, aby Kurilské ostrovy, ktoré sú predmetom územného sporu s Japonskom, boli pomenované po ruských lodiach a udalostiach rusko-japonskej vojny zo začiatku 20. storočia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Územný spor o ostrovy, o ktorých Rusko hovorí, že sú súčasťou jeho reťazca Kurilských ostrovov a ktoré Japonsko označuje za svoje a nazýva ich Severné teritóriá, bráni Tokiu a Moskve uzavrieť mierovú zmluvu a formálne tak ukončiť vojnový stav trvajúci od druhej svetovej vojny. Spor medzi oboma štátmi sa opäť vystupňoval v apríli, keď Japonsko označilo štyri sporné kurilské ostrovy za „nezákonne okupované“ Ruskom.

Agentúra Reuters pripomenula, že Rogozin, bývalý podpredseda ruskej vlády, ktorý v minulosti dohliadal na ruský zbrojný priemysel, je známy svojimi radikálnymi a kontroverznými vyhláseniami. Tieto jeho aktivity – aj na sociálnych sieťach – sa vystupňovali koncom februára, keď Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu.

V rámci týchto aktivít Rogozin v pondelok navrhol zmeniť názov jedného z ostrovov na Variag – na počesť krížnika, ktorého potopenie odštartovalo rusko-japonskú vojnu v roku 1904. Habomajské ostrovy, skupina najjužnejších kurilských ostrovov, by sa zasa podľa Rogozina mohli premenovať na Súostrovie hrdinských ruských tichomorských námorníkov.

„Vždy, keď štáty získali (nové) územia, dali im svoje vlastné mená (…) Prečo tieto ostrovy nemajú ruské mená,“ pýtal sa Rogozin v rozhovore na rozhlasovej stanici Sputnik, pričom argumentoval, že tieto ostrovy sú „nasiaknuté krvou ruských vojakov“. Podľa neho sú jeho návrhy názvov ostrov „oveľa logickejšie ako názvy, ktorými teraz používame a ktoré ničia ruský jazyk.“

Agentúra Reuters pripomenula, že Japonsko sa pridalo k svojim západným spojencom v uvalení ekonomických sankcií na Rusko po tom, čo Moskva vyslala 24. februára na Ukrajinu desaťtisíce vojakov, aby tam podnikli „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Ukrajina a jej spojenci tvrdia, že Rusko na Ukrajine rozpútalo ničím nevyprovokovanú vojnu, počas ktorej porušuje mnohé medzinárodne uznávané pravidlá vedenia vojnového konfliktu.

Kvôli sankciám uvaleným Japonskom na Rusko za inváziu na Ukrajinu Moskva odstúpila od rokovaní o mierovej zmluve s Japonskom a zmrazila spoločné ekonomické projekty súvisiace so spornými Kurilskými ostrovmi, konštatoval Reuters.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú