Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rakúsko sa v pandemickom roku 2020 zaradilo na 16. miesto v európskom rebríčku financovania startupov. Ako vyplýva zo štúdie konzultačnej spoločnosti Ernst & Young (EY), celková výška verejne známych kôl, v ktorých investori rozdeľovali svoje financie, tam medziročne vzrástla zo 183 miliónov eur na 212 miliónov eur.

Na prvom mieste sa umiestnila Veľká Británia, kde startupy získali 13,9 miliardy eur, na druhom mieste je Nemecko s 5,3 miliardy eur a na treťom je Francúzsko s 5,2 miliardy eur.

Európske startupy vlani získali historicky najviac rizikového kapitálu. Celkový objem dosiahol 36,5 miliardy eur, čo je o 17 % viac než v roku 2019. Počet finančných kôl sa medziročne zvýšil o 2447 na rekordných takmer 6700, čo predstavuje nárast o 58 %.

EY vo svojej štúdii zohľadnil len tie startupy, ktoré nie sú staršie ako 10 rokov. Výnimkou boli také spoločnosti, ktorých rok založenia nie je známy alebo sú napriek vyššiemu veku stále evidované ako startupy. Do počtu finančných kôl boli zaradené aj také, kde nebola uvedená konkrétna suma.

Najviac financií v hodnote 45,6 milióna eur v Rakúsku vlani získala obchodná platforma pre kryptomeny Bitpanda, po nej nasleduje výrobca stavebných aplikácií Planradar so sumou 30 miliónov eur a na treťom mieste skončil spracovateľ marketingových dát Adverity s 26,3 milióna eur.

Dvojciferné miliónové sumy získali od investorov aj internetová platforma pre produkty po generálnej oprave (15 miliónov eur) a biotechnologický startup OncoOne (13 miliónov eur).

V počte financovaných startupov skončilo Rakúsko v európskom rebríčku na 9. mieste, ich počet tam vlani medziročne vzrástol z 88 na 145. Podľa experta EY Floriana Haasa v Rakúsku pokračuje trend väčšieho počtu kôl s nižšími sumami. Desať najväčších kôl financovania tam malo priemernú hodnotu 17 miliónov eur, kým napríklad vo Švajčiarsku išlo v priemere o 67 miliónov eur a v Nemecku o 154 miliónov eur.

Štúdia predpokladá, že aj rok 2021 bude pre rakúske startupy rekordný. Bitpanda získala v marci 170 miliónov eur, čo je doteraz najvyššia zaznamenaná investícia, a ako prvý rakúsky startup ohlásila, že jej hodnota dosiahla miliardu eur.

Investori v marci uvoľnili zhruba 70 miliónov eur aj do podpornej platformy Go Student, ktorá sprostredkúva online doučovanie.

Pre ekosystém startupov v Rakúsku je veľmi dôležité, aby veľké investície neboli len výnimkou,“ cituje Haasa agentúra APA. „Pre medzinárodnú pozíciu a cezhraničný úspech je potrebná naplnená pokladnica na investície, ktorú momentálne majú len niektoré domáce startupy,“ dodal.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú