Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX dnes znova zamierila na obežnú dráhu Zeme, kam vyniesla ďalších 60 satelitov pre misiu Starlink, ktorá má poskytovať vysokorýchlostný internet po celej Zemi. Booster, ktorý pomohol raketu vyniesť do vzduchu však štartoval už po štvrtý krát, informuje portál Teslarati.

SpaceX na čele s Elonom Muskom tak prelomil významný míľnik v oblasti znovupoužiteľnosti rakiet. Booster po štarte zo základne Cape Canaveral dokázal úspešne pristáť na bezpilotnej lodi “Of Course I Still Love You”, ktorá sa nachádzala 630 km od pobrežia Floridy v Atlantickom oceáne. Je teda isté, že booster bude štartovať aj pri ďalšej internej misii SpaceX a bude tak ešte bližšie k naplneniu cieľu, ktorý predpokladá, že booster bude znovupoužiteľný až na 10 štartov, píše TechCrunch.

Raketa navyše pri tejto misii štartovala s ochranným plášťom, ktorý bol už tiež v minulosti použitý. Znovupoužiteľnosť kapotáže je ďalší významný krok, ktorý má pri každom štarte ušetriť 6 miliónov dolárov, čo predstavuje asi 10 % z ceny štartu.

Tento plášť sa však teraz nepodarilo zachrániť, aj keď sa ho snažili v oceáne nájsť dve špeciálne na to určené lode.

Zdroj: Teslarati, TechCrunch

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú