Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pôsobiacej v rámci Organizácie Spojených národov (OSN) pricestoval v pondelok do Japonska, aby posúdil prípravy na vypúšťanie upravenej rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceána.

Ako informovali japonskí predstavitelia, šesť expertov z MAAE navštívi spomenutú elektráreň, pričom s kompetentnými prediskutujú technické detaily plánovaného vypúšťania.

Japonská vláda sa v apríli rozhodla vypúšťať do Pacifiku vodu, ktorú v elektrárni používali na chladenie. Od roku 2011, keď rozsiahle zemetrasenie a cunami zničili tri reaktory a začala unikať kontaminovaná voda určená na ich chladenie, ukladali túto vodu do asi tisícky zberných nádrží, no tie budú na budúci rok plné.

Rozhodnutie Japonska sprevádzali bezpečnostné obavy a početné protesty. Tamojšia vláda ho však schválila ako najlepšie možné riešenie, napriek výhradám rybárov, ochranárov, obyvateľov i geografických susedov Japonska vrátane Číny a Kórejskej republiky.

Japonsko požiadalo o pomoc MAAE s cieľom zabezpečiť, aby vypúšťanie spĺňalo medzinárodné bezpečnostné normy, a taktiež získať súhlas medzinárodného spoločenstva. Kontrolované vypúšťanie vody, s maximálnym ročným limitom na rádioaktívne materiály, by malo trvať asi 30 rokov alebo do ukončenia prevádzky elektrárne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú