Prvýkrát v histórii ISS pracoval mimo orbitálneho komplexu iba ženský tím. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová úspešne splnili úlohu nahradiť regulátor napájania, ktorý uplynulý víkend vypovedal službu. Výstup mimo stanice, vysielaný v priamom prenose na webe, letové stredisko naplánovalo na 5,5 hodiny, trval ale sedem hodín a 17 minút.

NASA na twitteri informovala, že jej astronautky začali pracovnú zmenu o 13:38 SELČ. Späť v bezpečí stanice potom boli o 20:55 SELČ. Kochovú a Meirovú počas ich práce v priamom spojení pozdravil z Bieleho domu prezident Donald Trump. Prvý výstup ženského tímu, zloženého z dvoch amerických astronautek, do otvoreného kozmu pritom označil za „historickú udalosť“. „To, čo robíte, je neuveriteľné. Ste naozaj statočné ženy,“ povedal im okrem iného Trump.

Meirová mu skromne odpovedala, že „je to len prvýkrát, kedy sú vonku v rovnakom čase dve ženy“. „Pre nás je to skutočne len to, že robíme svoju prácu,“ poznamenala. Pre Meirovej to pritom bola ešte len prvá pracovná smena v otvorenom kozmickom priestore. Podľa štatistík NASA je ich dnešným dňom už 221 a doposiaľ sa ich zúčastnilo 14 žien, Meirová je pätnástou.

Úlohou astronautek bolo vymeniť staré zariadenie regulujúce napájania pre jednu z troch nových batérií, ktoré minulý týždeň inštalovala Kochová s Andrewom Morganom. To, že tento regulátor, označený skratkou BCDU, nefunguje správne, odborníci práve zistili, keď sa pokúsili sprevádzkovať novo pripojené batérie k napájaciemu systému.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú