Prvá slovenská elektronická súčiastka pre počítač vznikla 15. októbra 1956. Skonštruoval ju Ivan Plander, priekopník informatiky a výpočtovej techniky z laboratória teoretickej a aplikovanej mechaniky Slovenskej akadémie vied (SAV). Akadémia si tak pripomína 65. výročie jej vzniku. V tlačovej správe o tom informovala Katarína Gáliková z Referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

Súčiastka mala názov Počítací zosilňovač výpočtovej jednotky analógového počítača a tvoril základ budúceho prvého analógového počítača. „Zosilňovač sa skladal z dvoch spojených častí. Zo striedavého zosilňovača a jednosmerného zosilňovača. Spolu vytvorili presný počítací zosilňovač so zosilnením sto miliónkrát. Pomocou neho boli následne navrhnuté základné výpočtové jednotky analógového počítača, takzvaný sumátor a integrátor,” vysvetlil Martin Šperka, vedúci Múzea počítačov vo Výpočtovom stredisku Centra spoločných činností SAV.

Po tom, ako boli skonštruované základné výpočtové jednotky, bol navrhnutý celý analógový počítač, ktorý od roku 1958 pracoval až do roku 1970. Slúžil na výpočty parametrov pohyblivých strojov a ich modelovanie pri práci. „Častým problémom československých vedcov v tom čase boli embargá a devízové prostriedky, ktoré Planderov analógový počítač obišiel vlastnou konštrukciou. Je dobré si uvedomiť, že v roku 1956 pracovali v Čechách celé tímy odborníkov na vývoji počítačov a na Slovensku to bol len jeden vedec, aj to v tom čase ešte len doktorand na SAV Ivan Plander,“ zdôraznil zakladateľ Múzea počítačov Štefan Kohút.

Analógový počítač je v súčasnosti vystavený v Múzeu počítačov Centra spoločných činností SAV na Patrónke v Bratislave. Radí sa k najstarším a najvzácnejším exponátom výstavy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú