Štart prvej arabskej vesmírnej misie na Mars z Japonska, ktorý odložili pre zlé počasie, je v súčasnosti ohlásený na pondelok ráno tamojšieho času. Definitívne rozhodnutie by však malo padnúť v nedeľu. Momentálne je štart naplánovaný na 6:58 v pondelok miestneho času (v nedeľu o 23:58 stredoeurópskeho letného času).

Spoločnosť Mitsubishi Heavy Industries, ktorá pre vyslanie sondy Amal do vesmíru z japonského ostrova Tanegašima poskytuje nosnú raketu H-IIA, pritom v súvislosti s nepriaznivým počasím pripustila aj ďalší odklad štartu saudskoarabskej misie. Štartovacie okno je pritom stanovené do 13. augusta.

Amal, čo znamená nádej, by sa mala dostať k Marsu vo februári 2021. Okolo červenej planéty by mala obiehať najmenej dva roky. Sonda bude vybavená tromi typmi senzorov, ktoré budú po prvý raz merať komplexné zloženie atmosféry Marsu počas rôznych období.

V nadchádzajúcich dňoch by mali vyštartovať aj ďalšie dve misie na Mars – americká a čínska. Japonsko si na rok 2024 naplánovalo misiu na mesiac tejto planéty.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú