Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Až 41 % používateľov pracuje s nepodporovaným i s podporou končiacim desktopovým OS, ako je napríklad Windows XP, Windows 7, a to napriek tomu, že sú k dispozícii ich nové a aktualizované verzie. Ukázal to prieskum spoločnosti Kaspersky.

Výskumní pracovníci v oblasti bezpečnosti ako aj kyberútočníci môžu v týchto systémoch nájsť dovtedy neobjavené zraniteľné miesta. Používateľ je tak pred útokom prakticky bezmocný, nakoľko jeho systém už nedostane bezpečnostnú záplatu.

Experti spoločnosti zistili, že štyria z desiatich spotrebiteľov stále používajú zastarané systémy, vrátane aj tých mimoriadne starých, napríklad Windows XP či Windows Vista. Pri pohľade na konkrétne verzie zastaraných OS, 2 % spotrebiteľov a 1 % pracovných staníc využívaných menšími firmami sa stále spolieha na Windows XP. Ide pritom o produkt, ktorý nie je výrobcom podporovaný už desať rokov. 0,3 % používateľov a 0,2 % veľmi malých firiem stále uprednostňuje systém Windows Vista, ktorého hlavná podpora skončila pred siedmimi rokmi.

Je pozoruhodné, že niektorí spotrebitelia zmeškali bezplatnú aktualizáciu operačného systému Windows 8.1 a naďalej používajú systém Windows 8, ktorý spoločnosť Microsoft nepodporuje od januára 2016.

Mimoriadne rozšírené používanie verzie Windows 7 vzbudzuje obavy, pretože o menej ako šesť mesiacov už tento operačný systém nebude mať podporu od výrobcu. Avšak takýto starý a nezaplátaný systém predstavuje kyberbezpečnostné riziko, nakoľko náklady v prípade kybernetického incidentu môžu byť oveľa vyššie, než náklady na aktualizáciu operačného systému.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú