Slovenská verejnoprávna televízia poskytne živé vysielanie k výnimočnej misii NASA Mars 2020, ktorá bude dnes vo večerných hodinách pristávať na planéte Mars. RTVS bude vysielať živý prenos v talk show moderovanej Gregorom Marešom na Dvojke, v ktorej sa objavia aj špeciálni hostia.

Misia Mars 2020 sa blíži k poslednej fáze cesty na červenú planétu, kde sonda vysadí rover Perseverance aj s historicky prvou marťanskou helikoptérou Ingenuity. Po polročnom lete vesmírom, ktorý započal štartom rakety Atlas V-541 koncom júla 2020, prichádza sonda k Marsu, kde sa pokúsi pristáť s využitím unikátnych technológií.

Po vstupe do hornej atmosféry planéty musí zvládnuť tzv. „7 minút teroru“, ktoré predstavujú najťažšiu a zároveň poslednú časť letu pred pristátím na povrchu. Všetky detaily tohto pristátia sme priniesli v samostatnom článku.

Živé vysielanie nájdeme od 20:15 aj na YouTube kanáli NASA, ktorá bude taktiež vysielať prenos z tejto významnej udalosti. Okrem toho však budeme môcť pristátie sledovať aj v spomínanej talk show Experiment na Dvojke, ktorá začne o 20:55.

Hosťom relácie bude aj astronóm RNDr. Jiří Šilha, PhD. z Univerzity Komenského, ktorý divákom objasní ďalšie detaily tejto unikátnej misie z NASA. Súčasťou tohto dnešného programu na RTVS bude aj live spojenie s Dr. Michaelou Musilovou zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Ďalšie články:

Zdroj: RTVS, Experiment/Facebook

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú