Americká spoločnosť Boeing bude vyrábať v Austrálii nový typ bezpilotných vojenských lietadiel. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti. Podľa Boeingu bude záverečná fáza konštrukcie bojových dronov v rámci projektu Loyal Wingman prebiehať na letisku Wellcamp, ktoré leží neďaleko mesta Toowoomba v austrálskom štáte Queensland.

Prvé testovacie lety sa podľa agentúry AP uskutočnili už začiatkom tohto roka. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Boeing Defence Australia Scotta Carpendalea vývoj nového lietadla pokračuje podľa plánu. Bojový dron bude využívať umelú inteligenciu za účelom vykonávania operácií v tandeme s lietadlami s ľudskou posádkou.

Ako uvádza AP, za uplynulé polstoročie ide o prvé bojové lietadlo navrhnuté a vyrobené v Austrálii. Dcérska spoločnosť Boeing Australia v súčasnosti vyvíja v spolupráci s Kráľovskými austrálskymi vzdušnými silami (RAAF) šesť lietadiel.

Carpendale uviedol, že Boeing zatiaľ nemá potvrdené žiadne objednávky, avšak nový typ bojových dronov už podľa neho presvedčil o svojich schopnostiach austrálsku vládu. „Je tu tiež veľký záujem zo strany iných krajín,“ skonštatoval Carpendale.

Oznámenie Boeingu prišlo iba niekoľko dní po tom, ako Austrália, Británia a Spojené štáty oznámili vznik nového bezpečnostného paktu AUKUS. Ten umožní Spojeným štátom a Británii poskytnúť Austrálii technológie na výrobu ponoriek na jadrový pohon. Tento pakt medzitým skritizovala Čína a Severná Kórea.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vyhlásil, že táto aliancia predstavuje riziko „výrazného narušenia mieru v regióne a zintenzívnenia pretekov v zbrojení“. V podobnom zmysle sa vyjadril aj Pchjongjang.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú