Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

India sa vo februári stala terčom nepokojov po tom, čo vláda schválila zjednodušenie procesu získavania občianstva pre ľudí z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Problémom je, že sa tento zákon nevzťahuje na moslimov. Spočiatku menšie demonštrácie prerástli do veľkých nepokojov, ktoré si, bohužiaľ, vyžiadali aj niekoľko obetí.

Proti účastníkom protestu boli povolané aj policajné zložky, ktoré k identifikácii ľudí využívali kamery s rozpoznávaním tváre – píše portál Gizmodo. Týmto spôsobom sa podarilo odhaliť až 1100 ľudí. Ako podklad využívali policajti fotografie z preukazov, ktoré boli vydané vládou (pasy, OP, VP…). Proti tomuto konaniu sa však okamžite zdvihla vlna nevôle, nakoľko v Indii v súčasnosti neexistuje žiadny právny predpis, ktorý by jasne určoval využitie kamier s rozpoznávaním tváre.

TASR

Nie je to pritom prvýkrát, čo India využila tieto kamery. Doteraz však takto získané informácie neboli zdieľané s OČTK. Otázna je tiež spoľahlivosť systému, nakoľko pri jeho použití na identifikáciu nezvestných detí vykazoval úspešnosť len 1 % a nerozlišoval medzi chlapcami a dievčatami – upresňuje Tech Crunch. S tak malou úspešnosťou tak hrozí množstvo neoprávneným zatknutí. 

Zdroj: Gizmodo, TechCrunch

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú