Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pokuty za neskoré zavedenie eKasy do svojich prevádzok sa nebudú podnikateľom udeľovať do konca tohto roka. Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala súvisiacu novelu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Po schválení pozmeňovacieho návrhu Radovana Baláža (SNS) sa termín odkladu pokút posunul z 30. septembra do konca roka. Zároveň sa vypustila podmienka objednania pokladnice na neuloženie sankcie.

Ministerstvo financií predložilo návrh, aby ochránilo podnikateľov pred sankciami z dôvodov, ktoré neboli spôsobené ich pričinením. Rezort uviedol, že aj napriek maximálnym snahám zainteresovaných strán sa nepodarilo dosiahnuť, aby bol trh dostatočne zásobený potrebnými softvérovými a hardvérovými riešeniami.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) upozornil na to, že aj keď sa subjekt registruje a objedná si eKasu u certifikovanej firmy, môže sa dostať do situácie, že dodávateľ nemá dostatočnú kapacitu, aby dokázal požiadavku pokryť. Rezort preto navrhol odklad pokút. Systém eKasa bol pre nových podnikateľov povinný od začiatku apríla. Firmy, ktoré tržby evidovali pred týmto termínom, sa musia novej legislatíve prispôsobiť do konca júna.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú