Prenos elektriny pre dlhotrvajúce horúčavy nie je na Slovensku ohrozený. Slovenská elektrizačná prenosová sústava neeviduje významnejšie problémy pri zabezpečení spoľahlivého prenosu elektriny. „Zariadenia prenosovej sústavy, najmä vedenia a transformátory, sú dimenzované na štandardné klimatické podmienky, ktoré sa u nás vyskytujú. Akékoľvek teplotné extrémy sú samozrejme pre prevádzku prenosovej sústavy zaťažkávajúce, no vieme sa s nimi vysporiadať,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

V letnom období, respektíve v dňoch s nadpriemernými teplotami, slovenský prevádzkovateľ elektrizačnej prenosovej sústavy pozoruje nárast objemu prenosov elektriny cez prenosovú sústavu. Maximá zaťaženia prenosovej sústavy v letnom období však zatiaľ nedosahujú maximá zimného obdobia, počas ktorého sú z dlhodobého pohľadu ako tranzity, tak aj zaťaženie vyššie.

„Pre bezpečný a spoľahlivý prenos elektriny zabezpečujeme napríklad pri transformátoroch efektívne prídavné chladenie, pri vedeniach prenosovej sústavy s teplotou okolia súvisí priehyb vodičov, ktorému v SEPS-e operatívne prispôsobujeme limity prúdového zaťaženia,“ konštatovala Čičová Kotzigová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú