Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) predloží tento týždeň na schôdzke ministrov financií G20 svoj návrh rámca globálnej daňovej reformy, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby veľké technologické firmy platili vyššie dane.

Ak sa dosiahne dohoda, reforma by sa podľa OECD mohla implementovať do polovice budúceho roka. Organizácia odhaduje, že navrhnuté opatrenia by mohli viesť k dodatočnému výberu korporátnych daní v sume 100 miliárd dolárov ročne.

OECD však upozornila. že ak sa krajiny nedohodnú na nových daňových pravidlách, existuje riziko globálnej obchodnej vojny vyvolanej tým, že mnohé krajiny uplatnia svoje vlastné dane z digitálnych služieb. Výsledkom by bolo to, že globálny ekonomický rast by sa ročne zmenšil o viac ako 1 percento.

Návrh OECD sa snaží zmenšiť medzery a nesúlad daňových pravidiel, ktoré využívajú firmy, aby sa vyhli plateniu daní. Návrh obsahuje nové pravidlá v otázkach, kde by sa dane mali platiť, s cieľom donútiť nadnárodné spoločnosti platiť dane aj tam, kde podnikajú na diaľku.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú