Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Francúzska automobilová skupina Renault v utorok oznámila pokles predaja svojich vozidiel v prvom polroku 2022 po tom, čo v dôsledku invázie na Ukrajinu zastavila aktivity v Rusku, na svojom druhom najväčšom trhu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Globálny predaj skupiny Renault za šesť mesiacov do konca júna 2022 klesol oproti minulému roku o 29,7 % na niečo vyše milióna vozidiel (1 000 199 kusov). Bez započítania aktivít ruského Avtovazu a divízie Renault Russia sa počet predaných kusov znížil medziročne o 12 %.

Renault, ktorý vyrába populárne modely ako Renault Clio alebo Dacia Duster v Rumunsku, ukončil svoje aktivity v Rusku po jeho invázii na Ukrajinu a oznámil, že predá Renault Russia aj takmer 67,69-percentný podiel v Avtovaze.

V máji Renault oznámil, že predá Avtovaz, najväčšiu ruskú automobilku a majiteľa značky Lada, ruskému vedeckému inštitútu, údajne len za jeden rubeľ so šesťročnou opciou na jeho odkúpenie.
Okrem negatívneho vplyvu odchodu z Ruska zasiahli predaj francúzskej skupiny aj problémy s dodávkami polovodičov, s ktorými zápasia automobilky na celom svete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú