Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Globálny predaj čipov dosiahol v roku 2021 rekord. Oznámila to v pondelok asociácia priemyslu polovodičov (SIA), podľa ktorej sa tržby z predaja čipov vlani zvýšili o 26,2 % na 555,9 miliardy USD (491,25 miliardy eur).

V tomto roku predpovedá SIA medziročný nárast tržieb o 8,8 %, keďže výrobcovia čipov pridávajú ďalšie kapacity a ich produkcia tak ďalej rastie.

John Neuffer, generálny riaditeľ SIA upozornil, že aj keď dopyt po čipoch stále stúpa, také tempo rastu, ako po zmiernení pandemických obmedzení, tento rok nedosiahne.

Na ilustráciu, v roku 2020 stúpol predaj čipov o 6,8 %. Rok 2021 bol tiež prvým od roku 2018, kedy počet predaných čipov prekročil 1 bilión, povedal.

Pribudnú nové továrne

Veľkí výrobcovia polovodičov ako Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung Electronics a Intel oznámili v minulom roku investície do nových tovární rádovo v desiatkach miliárd dolárov. Neuffer predpovedá, že trend digitalizácie zosilnený pandémiou bude naďalej zvyšovať dopyt a výrobcovia tak budú zvyšovať svoje kapacity.

V roku 2021 sa predalo 1,15 bilióna polovodičov, pričom najviac vzrástol odbyt čipov, ktoré dokážu odolať teplu a iným náročným podmienkam. Tržby v tomto segmente vzrástli o 34 % na 26,4 miliardy USD.

Čína zostala najväčším individuálnym trhom pre polovodiče s celkovým obratom 192,5 miliardy USD v roku 2021, čo predstavuje nárast o 27,1 %, uviedla SIA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú