Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Konflikt medzi Japonskom a Južnou Kóreou v plnej miere pociťujú japonské automobilky. Predaj vozidiel japonských producentov na juhokórejskom trhu pokračoval v auguste v poklese, pričom tempo poklesu sa prudko zvýšilo takmer na 60 %. Podľa informácií z automobilového trhu, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, sa v Južnej Kórei predalo v auguste iba 1398 japonských vozidiel.

To znamená medziročný prepad o 57 %. V júli klesol predaj zo strany japonských automobiliek o 17 %. Dôvodom je podľa analytikov jednoznačne súčasný diplomatický spor medzi krajinami pre odškodnenie juhokórejských obetí nútených prác z obdobia druhej svetovej vojny, čo Japonsko odmieta s tým, že tento problém sa už vyriešil v zmluve z roku 1965. Konflikt však spôsobil, že viacerí juhokórejskí spotrebitelia sa rozhodli japonské produkty bojkotovať.

Najväčšia japonská automobilka Toyota uviedla, že v Južnej Kórei predala v auguste 542 vozidiel. Jej predaj sa tak prepadol o 59 %. Ešte horší výsledok zaznamenala Honda, ktorá predala 138 vozidiel, o 81 % menej než v auguste minulého roka. Najpredávanejším japonským vozidlom v Južnej Kórei bol v auguste Lexus od Toyoty, pričom predaj tohto auta vzrástol medziročne o 7,7 % na 603 kusov. Oproti júlu však predaj Lexusu o 39 % klesol.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú