Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Polícia informuje, že na Slovákov v priebehu dneška cielili podvodníci, ktorí sa vydávali priamo za príslušníkov policajného zboru. Takýto telefonát sme zaznamenali aj v redakcii Fontech, bližšie ho rozoberá stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR na Facebooku.

„V posledných hodinách od vás dostávame desiatky správ, v ktorých nám nahlasujete záhadné telefonáty od polície. NIE SÚ SKUTOČNÉ! Polícia s občanmi takýmto spôsobom v žiadnom prípade nekomunikuje,“ informuje post.

Podvod cez telefón, ktorý ľahko rozpoznáš

Má ísť o telefonát z klasického slovenského telefónneho čísla s predvoľbou +421, zvyšok sa však rôzni – ľuďom v priebehu dneška podvodníci volali z rôznych čísel, čo sťažuje identifikáciu.

Lámanou angličtinou sa potom osoba na druhej strane predstavila ako príslušník „Slovak Police Force“, podľa ktorej sa niekto s tvojim občianskym preukazom dopustil trestného činu a má na teba byť vydaný zatykač.

Tlak umocňuje najmä informácia, že ak nebudeš spolupracovať, do 45 minút pride k zabaveniu tvojho majetku.

Nič neprezrádzaj

Samozrejme, komunikácia „slovenskej polície“ so Slovákmi v angličtine je nanajvýš podozrivá, čísla však nepochybne volali aj niekoľkým cudzincom žijúcim u nás. Polícia upozorňuje, aby si takýmto osobám (a vlastne nikomu cez telefón) neprezrádzal svoje osobné údaje.

Meno, priezvisko, adresa či dátum narodenia môžu byť zneužité na registráciu podvodníkov do rôznych služieb (od stávkových kancelárií až po kryptoburzy), no aj na branie pôžičiek a iné podvody, ktoré by ti spôsobili ešte viac problémov.

Polícia zverejnila niekoľko zo správ, v ktorých ľudia na podvod upozorňovali, v samostatnom poste.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú