Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hodnotiace komisie vybrali 15 finalistov ocenenia vedcov Eset Science Award v kategóriách výnimočná osobnosť slovenskej vedy, výnimočný mladý vedec do 35 rokov a výnimočný vysokoškolský pedagóg. Laureátov ocenenia spozná verejnosť 16. októbra, vyhlásení budú počas slávnostného galavečera.

Finalistami v kategórii výnimočná osobnosť slovenskej vedy sú Imrich Barák, Ján Dusza, Martin Gmitra, Katarína Mikušová a Jozef Ukropec. V kategórii výnimočný mladý vedec do 35 rokov to je Matej Baláž, Mária Kováčová, Pavol Mikolka, Ivana Šišoláková a Ladislav Valkovič. Päticu finalistov v kategórii výnimočný vysokoškolský pedagóg tvoria Pavel Gregor, Jana Pócsová, Maximilián Strémy, Jozef Záhumenský a Jozef Zajac.

„Pandémia a výzvy uplynulých mesiacov nám opakovane dokazujú, aké dôležité je podporovať prácu vedcov a výskumníkov. Systematický vedecký prístup umožňuje rozlíšiť pravdu od domnienok a výmyslov, byť hlasom rozumu v polarizovanej spoločnosti a vďaka tomu prekonať aj najväčšie výzvy,“ vysvetlil Richard Marko zo spoločnosti Eset.

Laureátov v hlavných kategóriách výnimočná osobnosť slovenskej vedy a výnimočný mladý vedec do 35 rokov vyberie spomedzi finalistov medzinárodná komisia zložená z osobností svetovej vedy. O laureátovi v kategórii výnimočný vysokoškolský pedagóg rozhodne hodnotiaca komisia, ktorú tvoria zástupcovia slovenských univerzít.

Medzinárodnej komisii, ktorá vyberá laureátov v dvoch hlavných kategóriách, už druhý rok predsedá držiteľ Nobelovej ceny, legendárny astrofyzik a popredný odborník na gravitačnú fyziku Kip Thorne, ktorý sa osobne zúčastní aj slávnostného odovzdávania cien. Spolu s ním budú o laureátoch rozhodovať ďalší vedci ako biologička Fiona Wattová, chemička a filantropka Hana Dvořáková, profesor anorganickej chémie Ralf Riedel a profesor matematiky Tibor Krisztin.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú