Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska únia dlhodobo bojuje za zavedenie jednotného nabíjacieho konektora pre mobily a drobnú elektroniku. V máji bolo rozhodnuté o tom, že výrobcovia budú musieť povinne presedlať na USB-C.

Cieľom je zjednodušiť používanie rôznych mobilných telefónov, tabletov a digitálnych fotoaparátov jedným používateľom, ktorý tak doma alebo na cestách nebude musieť manipulovať s rôznymi káblami a znížiť množstvo produkovaného odpadu. Ako informuje napr. 9to5mac, tejto regulácii sa nakoniec podvolí aj Apple.

Potvrdené priamo z úst veľkého šéfa

Apple sa vždy snažil o „iné“ riešenia, najmä pri svojich iPhonoch. Tie už od roku 2012 používajú vlastný Lightning konektor. Z pohľadu Apple však nejde len o truc zvyšku priemyslu – v jeho obchodoch a domácnostiach zákazníkov je už množstvo príslušenstva komunikujúceho cez Lightning. Čo je však podstatnejšie, originálne príslušenstvo s Lightningom disponuje tzv. MFi certifikáciou.

Applu za ňu platia aj výrobcovia káblov z tretích strán, čo je nemalý príspevok do kasičky internetového giganta. Podľa vyjadrení Grega Joswiaka, viceprezidenta firmy pre globálny marketing na podujatí Tech Live denníka Wall Street Journal, sa Apple nakoniec podvolí a aj v iPhonoch presedlá na USB-C (iPady už tento konektor majú, najmä kvôli rýchlejšiemu prenosu dát napr. do externého disku).

Pôvodne sa pritom špekulovalo, že Apple nabíjací (a dátový) konektor na spodnej strane odstráni úplne a iPhony 15 a novšie už budeme nabíjať bezdrôtovo napríklad len cez nabíjačku MagSafe pripájajúcu sa na zadnú stranu smartfónu.

Joswiak si však nezabudol do EÚ rypnúť a pripomenúť, že Apple s takouto reguláciou nesúhlasí – napríklad aj preto, že Únia sa už v minulosti snažila podobne štandardizovať dnes už nepoužívaný microUSB konektor. Zároveň povedal, že Apple s elektronickým odpadom bojuje už dávno, napríklad rozhodnutím predávať USB-A alebo USB-C nabíjacie adaptéry s odpojiteľnými káblami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú