Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že sociálne médiá by nemali cenzurovať názory, ktoré nezdieľajú. Požaduje nové nariadenia, ktoré by upravovali používanie Facebooku, Twitteru či Instagramu v Európskej únii.

„Algoritmy alebo vlastníci týchto gigantov by nemali rozhodovať, ktoré názory sú správne a ktoré nie. Neexistuje a nemôže existovať žiadny súhlas s cenzúrou,“ vyhlásil Morawiecki.

Vyhlásenie 52-ročného politika prišlo niekoľko dní po tom, ako Twitter a Facebook pozastavili účty amerického prezidenta Donalda Trumpa, keďže po útokoch na washingtonský Kapitol existovalo riziko ďalšieho podnecovania násilia z jeho strany.

Morawiecki nekomentoval Trumpov prípad, no skonštatoval, že „sloboda prejavu je soľ demokracie, a preto ju musíme brániť“. „Majitelia sociálnych platforiem nemôžu konať nad rámec zákona,“ dodal s tým, že v Poľsku je fungovanie Facebooku, Twitteru a Instagramu regulované právnymi predpismi. „Navrhneme, aby sa podobné nariadenia zaviedli aj v celej Európskej únii,“ poznamenal.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú