Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Polícia z amerického Chicaga v utorok obvinila spoločnosť Facebook, že umožňuje predaj drog a zbraní prostredníctvom súkromných správ. Informovali o tom s tým, že dvojročné vyšetrovanie viedlo k zatknutiu viac ako 50 osôb. Sociálna sieť v roku 2016 zakázala súkromný predaj a výmenu zbraní, no policajti zistili, že díleri používajú na obchodovanie súkromné skupiny a správy, pričom tam ponúkajú tovar za oveľa vyššie ceny ako na ulici.

Facebook tvrdí, že má vlastné systémy na odhalenie podozrivého obsahu aj v súkromných skupinách. „Nezákonný predaj zbraní a drog nemá na našej platforme miesto. Odstraňujeme obsah a účty, ktoré sú proti našim predpisom a dokážeme zachytiť 97 percent obsahu týkajúceho sa predaja drog a 93 percent obsahu súvisiaceho s predajom zbraní ešte predtým, ako nás na tieto aktivity upozornia,“ vyjadrila sa hovorkyňa firmy Sarah Pollack s tým, že na sprístupnenie záznamov používateľov Facebooku potrebuje firma od polície federálny alebo štátny príkaz.

Všetci používatelia tejto sociálnej siete takisto musia používať „meno, pod ktorým vystupujú v bežnom živote“, v opačnom prípade má firma právo falošné účty penalizovať.

Niektorí tvrdia, že Facebook by mal dbať na to, aby polícia dodržiavala rovnaké pravidlá, ako ostatní používatelia. Memphiskú políciu v roku 2018 obvinili, že používa falošné účty na sledovanie aktivít protestujúcich skupín. Predstaviteľ polície v Chicagu Charlie Beck vyhlásil, že „práva nejakej osoby musia obmedziť v prípade, ak je ohrozená bezpečnosť iného človeka“. „O tom sú predsa zákony,“ dodal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú