V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Za minulý rok sa na Slovensku odohralo 186 prípadov podvodov cez telefón, ktoré sa zameriavali na starších ľudí. Celkové finančné straty z týchto podvodov presiahli 2,2 milióna eur. Podľa informácií od spoločnosti Slovak Telekom je kľúčovou obranou proti týmto podvodom hlavne osveta a prevencia.

Podvodníci pri týchto typoch útokov využívajú rôzne psychologické triky. Častoa predstierajú, že sú predstaviteľmi autorít, ako sú policajti, prokurátori, lekári alebo právnici. V telefonátoch využívajú emocionálny tlak, aby donútili seniorov k odovzdaniu peňazí na fiktívne účely. Ako napríklad uvádzajú riešenie škody alebo neexistujúce súdne spory. Okrem toho sa objavujú aj kybernetické útoky ako sú phishing a smishing, pri ktorých sa útočníci pokúšajú získať citlivé údaje prostredníctvom falošných e-mailov alebo SMS správ.

Niektoré podvody sú zamerané na finančné operácie, pri ktorých podvodníci tvrdia, že seniorom na účet vrátia peniaze alebo im vyplatia zostatky na kryptomenových účtoch. Takéto tvrdenia vyvolávajú falošnú nádej na rýchly zisk a nútia ľudí konať impulzívne, bez dôkladného overenia pravdivosti informácií.

V týchto prípadoch sú podvodníci veľmi vynaliezaví. Vytvárajú falošné e-shopy alebo podozrivé e-maily s cieľom získať prístup k citlivým informáciám ako sú čísla bankových účtov a osobné údaje.

Ako sa brániť proti podvodom?

Najlepšou obranou pred podvodmi je si vždy overovať telefénne čísla a informácie. Ak niekto tvrdí, že je z polície, banky alebo inej oficiálnej inštitúcie, je dôležité zavolať priamo na oficiálne číslo tejto organizácie a overiť si pravdivosť tvrdení.

Starší ľudia by nemali cez telefón poskytovať osobné údaje ani používať aplikácie, ktoré vyžadujú presne takéto údaje. Podvodníci často pracujú s taktikami zastrašovania. To znamená, že je potrebné zachovať chladnú hlavu a konať racionálne.

senior
freepik

Čo robiť, ak sa stanete obeťou podvodu?

Ak máš podozrenie, že si sa stal obeťou podvodu, okamžite kontaktuj rodinu alebo priateľov, ktorí ti môžu pomôcť. Rovnako je potrebné nahlásiť takúto udalosť polícii, ktorá situáciu preverí a môže zabrániť ďalšiemu podvodu.

Podvody na senioroch sú bohužiaľ čoraz bežnejšie, ale informovanosť, opatrnosť a prevencia môžu výrazne znížiť riziko ich úspešnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú