Na Slovákov prichystali priam nechutný podvod. Týka sa zákazníkov populárnej slovenskej banky mBank, ktorá na podvod upozornila aj na svojom oficiálnom webe. Podvodníci zvolili osvedčený formát a prvý kontakt s nimi môžeš mať práve cez SMS správy.

Našli ale ďalší trik, ktorý môže mať fatálne dôsledky na tvoje financie. Podvodníci sa snažia získať prístup k tvojim finančným údajom prostredníctvom falošných SMS správ a odkazov. Ak na ne totiž klikneš, presmerujú ťa na podvodné webové stránky, kde chcú, aby si odovzdal tvoje osobné údaje alebo sa dokonca prihlásil sa do falošného internetového bankovníctva.

„Je to pasca! Na odkazy v SMS nikdy neklikajte,“ hlási mBank vo svojom oficiálnom vyjadrení. „Nielen, že  tak predávate svoje citlivé údaje podvodníkom, je to aj vstupná brána pre komplexnejší podvod.“ V obrázku nižšie vidíš kompletnú mapu toho, ako podľa mBank podvod vyzerá.

mBank

Najnovší podvod teda funguje nasledovne: Podvodník získa prístup k informáciám o tvojej tokenizovanej karte prostredníctvom mobilného zariadenia. S touto informáciou môžu vytiahnuť hotovosť z akéhokoľvek bankomatu až do výšky zvýšeného limitu.

Ako sa môžeš chrániť?
  1. Neklikaj na odkazy v SMS správach: Zabráň presmerovaniu na podvodné stránky tým, že neklikneš na odkazy v SMS správach. Banka či iná inštitúcia ťa nikdy nepožiada, aby si zadal citlivé údaje cez nezabezpečený odkaz.
  2. Overuj cez oficiálne kanály: Pri komunikácii s bankou používaj oficiálnu mobilnú aplikáciu alebo kontaktuj svoju banku priamo cez overený telefónny kontakt.
  3. Pozor na stiahnutie aplikácií: Ak potrebuješ stiahnuť bankovú aplikáciu, urob to cez oficiálne zdroje ako Google Play alebo App Store a skontroluj si hodnotenia a počet stiahnutí, aby si sa uistil, že ide o legitímnu aplikáciu.
  4. Dávaj pozor na potvrdenia: Skontroluj, čo potvrdzuješ prostredníctvom SMS kódov alebo mKľúča. Stačí chvíľa nepozornosti a môžeš odklepnúť platbu, ktorú si nezadal.

Ak si sa už stal obeťou tohto podvodu, okamžite zmeň svoje heslá, obnov svoje zariadenie do továrenských nastavení a informuj svoju banku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú