Po množstve upozornení na podvodné emaily zo zahraničia, ktoré Slovákom sľubovali veľké majetky či obrovské výhry, sa podvodníci zrejme vrátili k listovej korešpondencii. Polícia totiž upozornila na prípad, v ktorom sa údajný právnik zo Španielska snaží nalákať na miliónové dedičstvo. Slovák však nebol jediný, kto takýto list dostal, podvodník ich rozosiela po celom svete.

Tento prípad sa tak odlišuje od doterajších podvodov, v ktorých podvodníci využívali hlavne emailovú komunikáciu so svojimi obeťami. Princíp sa však zásadne nezmenil. Nový podvod sa môže dostať miesto emailových schránok do tých poštových, šíri sa vo forme listu.

V ňom píše adresátovi (potencionálnej obeti podvodu) advokát zo Španielska, ktorý sa chce dobrosrdečne podeliť o dedičstvo vo výške takmer 3 milióny eur.

Z celkovej sumy 2,7 milióna chce 20 % venovať na charitu a 80 % si rozdeliť s adresátom.

Podľa zistení manželky Slováka, ktorý takýto list dostal, sa rovnakým spôsobom rozhodol španielsky „právnik“ kontaktovať aj množstvo ďalších ľudí po svete, pre ktorých zanechal aj kontaktné údaje. V každom prípade netreba na takýto podvodný list reagovať. Nie je však známe, akým spôsobom chce podvodník ľudí, ktorí jeho príbehu naletia, oklamať.

Zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú