Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Väčšina Poliakov podporuje plány na výstavbu jadrových elektrární vo svojej vlasti. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v utorok zverejnila spoločnosť ARC Rynek i Opinia. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Podľa prieskumu je za jadrovú energiu 64 percent opýtaných, 37 percent z nich vyjadrilo veľmi silnú podporu urýchleniu plánov na výstavbu jadrových elektrární a 27 percent skôr miernu podporu.

Plány na používanie jadrovej energie oveľa viac podporujú muži (75 percent) než ženy (53 percent), ako aj ľudia s vyšším vzdelaním (70 percent). Proti jadrovej energii bolo 13 percent opýtaných, 23 percent nemalo na vec žiadny názor.

Predchádzajúce prieskumy z roku 2006 ukázali, že proti jadrovej energii bolo 56 percent opýtaných, v minulý rok už iba 20 percent.

Hovorca spoločnosti ARC Rynek i Opinia uviedol, že medzi faktory podporujúce pokles odporcov jadrovej energie patria vojna na Ukrajine, vnímanie energetického vydierania a vysoké ceny energií. On-line prieskum agentúra uskutočnila v dňoch 28. júla až 3. augusta na vzorke 1037 ľudí vo veku 18 – 65 rokov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú