Rozhodujúcou pákou pre lepšiu ochranu klímy je podľa šéfa najväčšej svetovej zaisťovne Munich Re Joachima Wenninga spoplatnenie emisií oxidu uhličitého (CO2).

„Podľa môjho názoru sa rozhodujúcim spôsobom niečo zmení až vtedy, keď emisie CO2 budú stáť peniaze, či už vo forme certifikátov alebo daní,“ povedal pre týždenník Welt am Sonntag. Produkty, ktoré musia prekonať dlhé trasy, vrátane niektorých potravín, sa tak pochopiteľne predražia. „Priemysel aj spotrebitelia veľmi rýchlo zmenia postoj, a to najrýchlejšie a najskôr tam, kde budú náklady na redukciu CO2 najnižšie.“

Necestovať na služobné cesty lietadlom podľa Wenninga nepomôže. „K najhorším znečisteľom totiž patrí oceliarsky priemysel, petrochémia a preprava tovaru,“ dodáva šéf Munich Re.

Práve na tieto oblasti sa musia zamerať nové technológie, ktoré považuje za kľúč k úspechu. Vzdávanie sa niečoho samo nepomôže zvrátiť klimatické zmeny. Pre zaisťovne sú klimatické zmeny kľúčovou témou, pretože spolu s nimi narastá riziko búrok, záplav a sucha.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú