Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sa nachádzajú materiály SITA aj TASR.

Európska únia (EÚ) nepriniesla očakávané riešenia v boji s energetickou krízou. Ako ďalej po zasadnutí Rady ministrov pre energetiku zdôraznil slovenský minister hospodárstva Karel Hirman, v súčasnosti cena plynu nereflektuje nedostatok komodity, ale špekulácie na trhu.

Podľa nášho ministra, vysoké ceny plynu by sa mali riešiť zavedením stropov, ktoré zohľadnia rozdiely medzi potrubným a skvapalneným plynom (LNG). Hirman zásadne odmieta stanovenie takéhoto stropu výlučne na plyn z Ruskej federácie.

Už pred Radou sme očakávali takýto výsledok. Preto pred samotným zasadnutím vznikol otvorený list na zastropovanie cien plynu a táto požiadavka bola našou prioritou na ceste do Bruselu. Som rád, že diskusia potvrdila snahu väčšiny štátov pracovať na tomto návrhu do detailov a považujú tento za realistickejší, ako samotný návrh predložený Radou. Zároveň je dôležité, že sa na takejto dohode podieľame od jej samotného vzniku, i pri jej zapracovaní do praxe,“ uviedol Hirman.

Kľúčové pre Slovensko je podľa Hirmana to, že ide o silnú zhodu partnerov podpísaných pod otvorený list, že máme rovnaký pohľad na vec, a to vrátane aplikácie tejto myšlienky do praxe, a že si krajiny uvedomujú jej rýchly efekt pre riešenie vysokých cien energií.

Som naozaj rád, že sme sa pripojili k iniciatíve, ktorá má šancu na úspech, a najmä výhľad na zmysluplné riešenie,“ konštatoval Hirman.

Ako ďalej dodal, dôležitá je taktiež bezpečnosť dodávok plynu a zvýšenie dohľadu nad trhom s plynom, ktorý je ovplyvnený špekuláciami. Na uvedenom sa zhodlo viacero členských štátov, ktoré zdôraznili potrebu ďalších opatrení v oblasti znižovania spotreby plynu, nutnosť zvýšenia transparentnosti a trhového dohľadu nad energetickými trhmi s možnosťou zastavenia špekulatívnych obchodov.

Minister hospodárstva taktiež na zasadnutí v Bruseli vyzdvihol potrebu využitia prostriedkov Európskej únie, či už prostriedkov zo štrukturálnych fondov alebo z Plánu obnovy a odolnosti a potrebu úpravu pravidiel štátnej pomoci tak, aby sme v rámci Slovenska mohli kompenzovať podniky na dlhší čas a vo vyššej miere.

V Bratislave sa už zavádzajú opatrenia

Bratislavské mestské časti Staré Mesto a Nové Mesto prijímajú pre energetickú krízu viaceré opatrenia. Staromestská samospráva má spracovaný návrh, maximálne na koľko stupňov majú byť vykúrené kancelárie, škôlky, kultúrne či denné centrá.

Teplotu je pripravené znižovať na úrade či v priestoroch pre kultúru, nie však v školách a škôlkach. Aj Nové Mesto plánuje obmedziť rozsah a režim vykurovania v budove miestneho úradu.

Staré Mesto vo všetkých svojich priestoroch a zariadeniach kontroluje termoregulačné ventily na jednotlivých vykurovacích telesách. „Cieľom je správne nastavenie a regulácia teploty – vždy v súlade s predpísanými teplotami,“ uviedli pre TASR zo staromestského miestneho úradu.

Avizujú tiež výmenu tepelno-energetických zariadení (TEZ) starších ako 15 rokov. Samospráva požiadala aj o vypracovanie návrhu opatrení pre efektívny úsporný spôsob vykurovania priestorov a ohrevu vody v jej zariadeniach.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú