Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na nový koronavírus zomrelo v Číne už viac ako tisíc ľudí. Národná zdravotná komisia v utorok oznámila, že za uplynulých 24 hodín zaznamenali 108 úmrtí, pričom len v provincii Chu-pej, odkiaľ sa začal vírus šíriť, to bolo 103, čo je rekordný počet v priebehu jedného dňa. Na území pevninskej Číny tak počet mŕtvych stúpol na 1 016.

Pribúdanie nových prípadov nákazy sa však spomaľuje. Počet nových infekcií v Číne klesol oproti predošlému dňu o 20 percent, a to na 2 478. Deň predtým hlásili tamojšie úrady 3 062 prípadov. Celkovo sa tak na území pevninskej Číny nakazilo už 42 638 ľudí, niektorí z nich sa pritom už zotavili a prepustili ich z nemocnice domov.

Mimo pevninskej Číny hlásia viac ako 440 prípadov vrátane dvoch úmrtí v Hongkongu a na Filipínach. Koronavírus nakazil a pripravil o život už viac ľudí ako epidémia SARS v rokoch 2002 – 2003.

Pre riešenie epidémie prišlo v Číne o funkciu viacero popredných predstaviteľov. Štátne médiá informujú o stovkách prepustení, vyšetrovaní či varovaní po celej provincii Chu-pej a ďalších provinciách. Okrem postihov v práci môžu predstavitelia čeliť aj trestom od vládnucej komunistickej strany, píše britský spravodajský portál BBC.

Medzi predstaviteľmi, ktorí prišli o prácu, sú napríklad predseda zdravotnej komisie v provincii Chu-pej a tajomník vládnucej strany v komisii. Oboch nahradí podpredseda štátnej zdravotnej komisie Wang Che-šeng. Z funkcie zosadili pre „zanedbanie povinnosti“ a „riešenie darov“ aj podpredsedu miestneho Červeného kríža. Začiatkom mesiaca odvolali podpredsedu štatistického úradu v meste Wu-chan a podobný osud stretol aj predsedu zdravotnej komisie v meste Chuang-kang.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú