Počet internetových .sk domén koncom roka 2021 presiahol 442-tisíc a medziročne vzrástol o vyše 18-tisíc, teda o viac ako 4 percentá. Takmer tri štvrtiny domén zaregistrovaných Slovákmi má koncovku .sk. Ako vyplýva z údajov spoločnosti SK-NIC, a. s., správcu .sk domény, záujem o nové domény vlani prevyšoval nad ich rušením. Pribudlo takmer 71 tisíc nových a ubudlo viac ako 52 tisíc z existujúcich, ktorým ich držitelia z nejakého dôvodu nepredĺžili obdobie.

„O domény s koncovkou .sk je záujem na celom svete. Poľsko vytlačilo dlhoročne piate Francúzsko, zatiaľ čo susedné Rakúsko ani Maďarsko sa v TOP 5 vôbec nenachádzajú,” informovala firma vo výročnej správe o internete na Slovensku v roku 2021. Rebríček krajín za minulý rok vedie Slovensko s takmer 355-tisíc .sk doménami, čo je 80 % z ich celkového registrovaného počtu. Na Česko pripadá 60,5-tisíca týchto domén (skoro 14 %), na Nemecko zhruba 7-tisíc (1,7 %), na Veľkú Britániu vyše 2-tisíc (0,5 %) a prvú päťku uzatvára Poľsko s takmer 1,8-tisíca (0,4 %) doménami s koncovkou .sk.

SK-NIC zabezpečila službou DNSSEC (Domain Name System Security Extensionsod) od jej spustenia v apríli 2019 takmer 228-tisíc .sk domén. čiže vyše 51 % z ich celkového počtu. Ide o doplnkovú úroveň zabezpečenia, čo je podľa firmy najúčinnejší spôsob ochrany domény. Tento systém bráni hekerom presmerovať používateľa na nesprávnu www adresu a získať tak citlivé údaje, ktoré môže následne zneužiť. Certifikátom SSL je zabezpečených 75 % a certifikátom TSL 71 % .sk domén.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú