Americká dopravná spoločnosť Uber dostala povolenie od kalifornského dopravného úradu na testovanie autonómnych vozidiel na tamojších verejných cestách. Stalo sa tak takmer dva roky po tom, ako takéto vozidlo patriace firme zavinilo smrteľnú dopravnú nehodu v Arizone. Pred incidentom firma skúšala autá vo Phoenixe, Pittsburghu, San Franciscu a Toronte. Nové testy sa budú zrejme konať opäť v San Franciscu, kde firma sídli. Kedy sa tak stane, však zatiaľ nie je známe.

Kalifornia vydala povolenia celkovo 66 firmám, ktoré požiadali o testovanie autonómnych vozidiel. Podľa nariadenia v nich však musia byť aj „záložní šoféri“. Uber je spomedzi nich jedinou spoločnosťou, ktorej auto spôsobilo smrteľnú nehodu. Prípad sa stal v marci 2018, keď o život prišla 49-ročná Elaine Herzberg. Vyšetrovanie preukázalo, že záložná vodička Rafaela Vasquez sa nepozerala na cestu, keď vozidlo narazilo do obete.

Namiesto toho sledovala v smartfóne televíznu šou. Uber uviedol, že po nehode prešiel ich program „generálnou opravou“ a opäť ho mohli spustiť v roku 2018 v Pittsburghu. Tento rok ho chcú vyskúšať aj vo Washingtone.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú