Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer a jej nemecká partnerská firma BioNTech sľúbili, že v priebehu najbližších 18 mesiacov dodajú 2 miliardy dávok očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 krajinám so strednými a nízkymi príjmami. Obe firmy to oznámili v piatok na globálnom zdravotníckom samite v Ríme, ktorý spoločne zorganizovali Taliansko a Európska komisia.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Alain Bourla predpokladá, že jednu miliardu dávok vakcíny týmto krajinám dodajú v tomto roku a ďalšiu miliardu v roku 2022. Nebola však jasné, čo dodávky sa uskutočnia za zredukované ceny alebo prostredníctvom programu COVAX podporovaného Organizáciou Spojených národov, ktorého cieľom je zaručiť spravodlivý prístup k vakcínam pre štáty so strednými a nízkymi príjmami.

Zatiaľ čo vakcinačná kampaň v západnom svete napreduje, chudobnejšie krajiny majú ťažkosti pri získavaní dodávok očkovacích látok. Bezpečnostná rada OSN tento týždeň vyjadrila znepokojenie z malého počtu vakcín, ktoré sa dostali do Afriky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú