Pakistanská aktivistka Malála Júsafzajová, ktorá ešte ako tínedžerka dostala Nobelovu cenu mieru, keď prežila pokus Talibanu o vraždu, podpísala zmluvu so streamovacou službou Apple TV+. S touto spoločnosťou bude produkovať dramatické a dokumentárne filmy zamerané na ženy a deti. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Pôjde o mnohoročné partnerstvo, ktoré „zužitkuje jej schopnosť inšpirovať ľudí po celom svete“, napísala spoločnosť v oznámení. Dodala, že obsah tejto služby budú tvoriť aj animované filmy a detské seriály.

„Som vďačná za príležitosť podporovať ženy, mladých ľudí, spisovateľov, umelcov a odzrkadľovanie sveta, ako ho vidia oni,“ povedala 23-ročná aktivistka. Júsafzajová vyvolala hnev pakistanského radikálneho hnutia Taliban na severozápade Pakistanu už ako desaťročná, keď začala robiť kampaň za práva žien na vzdelanie.

V tom čase mal Taliban výrazný vplyv v údolí Svát a v oblastiach, kde vládol, zaviedol fundamentalistickú podobu islamu – zakázal dievčatám vzdelávať sa a ženám zamestnať sa. Júsafzajová na to upozorňovala svet v sérii blogov a článkov, v ktorých opisovala každodenný život a nádeje na lepšiu budúcnosť. Stala sa slávnou, čo Taliban popudilo a vedenie hnutia nariadilo jej vraždu.

V októbri 2012 zabijak z Talibanu postrelil vtedy iba 15-ročnú Júsafzajovú, keď sa vracala autobusom zo školy. Náboj ju zasiahol blízko ľavého oka, prešiel cez krk a uviazol jej v ramene.

Po mesiacoch liečby doma aj v zahraničí vyzdravela. Ako spoluautorka napísala knihu „Ja som Malála“, ktorá pritiahla ešte väčšiu medzinárodnú pozornosť. Júsafzajovej v roku 2014 udelili ako 17-ročnej Nobelovu cenu mieru – spolu s indickým bojovníkom za práva detí Kajlášom Satjárthím.

Vlani vyštudovala britskú Oxfordskú univerzitu, vytvorila digitálne médium pre dievčatá a ženy a založila aj vlastnú televíznu produkčnú spoločnosť. „Verím v silu príbehov: môžu spájať rodiny, upevňovať priateľstvá, budovať hnutia a inšpirovať deti k snívaniu,“ uviedla aktivistka v pondelkovom vyhlásení.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú