Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pakistan zablokoval populárnu internetovú encyklopédiu Wikipedia. Stalo sa tak po tom, ako Wikipedia odmietla odstrániť obsah, ktorý pakistanské úrady označili za „bohorúhačský“.  Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, podľa ktorej sú stránky Wikipedie blokované po celom Pakistane už od piatku.

Rúhanie je v silne konzervatívnom Pakistane, druhej najľudnatejšej moslimskej krajine sveta, veľmi citlivou otázkou. Pre zverejňovanie údajne svätokrádežných či nemorálnych materiálov pakistanské úrady už v posledných rokoch opakovane vypli Facebook, YouTube či TikTok.

Wikipedia bola zablokovaná, pretože „nezareagovala na naše opakované žiadosti o odstránenie rúhačského obsahu a nesplnila stanovenú lehotu,“ uviedol pre AFP hovorca Pakistanského telekomunikačného úradu (PTA).

PTA dala tento týždeň internetovej encyklopédii 48 hodín na odstránenie údajne rúhavých obsahov. Verejne však neuviedla, o aké materiály konkrétne ide. Wikipedia podľa PTA odstránila len časť požadovaného obsahu.

Nadácia Wikimedia Foundation, ktorá Wikipediu prevádzkuje vo svojom vyhlásení uviedla, že zablokovanie jej stránok „upiera piatej najľudnatejšej krajine sveta prístup k najväčšiemu bezplatnému zdroju vedomostí„.

Wikipedia

Podľa aktivistov je vypnutie Wikipedie ďalším zo série opatrení, ktorým Pakistan obmedzuje slobodu tlačených a elektronických médií a posilňuje kontrolu nad prostredím internetu. Cieľom týchto reštriktívnych krokov je podľa nich umlčanie akéhokoľvek disentu voči režimu v Islamabade.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú