Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Oznámiť odklad daňového priznania e-mailom budú môcť všetky daňové subjekty, teda aj povinne elektronicky komunikujúci klienti finančnej správy (FS). Upozornila na to hovorkyňa FS Martina Rybanská a poskytla aj konkrétne inštrukcie, čo musí e-mail obsahovať. Zmenu schválil v utorok parlament, návrh zákona musí ešte podpísať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Daňovníkom na podanie daňového priznania k dani z príjmov za minulý rok už neostáva veľa času. Lehota bola stanovená na stredu 31. marca. Ak nestíhajú alebo z dôvodu pandémie sa dostali do problémov, môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, respektíve o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia,“ zhrnula hovorkyňa.

O odklad teda budú môcť e-mailom po novom žiadať nielen „papierovo“ komunikujúci daňovníci, ale aj tí, ktorí komunikujú s FS povinne elektronicky. FS pripomína, že zároveň akceptuje i doteraz zaslané oznámenia o odklade daňových priznaní.

Ak chce daňovník oznámiť predĺženie lehoty, stačí, ak napíše finančnej správe e-mail na adresu podnety@financnasprava.sk. Hovorkyňa však upozornila, že e-mail musí obsahovať údaje, ako meno, priezvisko, dátum narodenia, DIČ alebo rodné číslo (prípadne dátum narodenia, ak ide o zahraničnú osobu), adresu trvalého pobytu, novú lehotu podania daňového priznania (30. apríla, 31. mája alebo 30. júna) a obchodné meno a IČO v prípade právnickej osoby – nepodnikateľa.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú