OpenAI čelí kritike pre spôsob, akým využíva obsah z internetu na trénovanie svojich modelov. Bývalý zamestnanec OpenAI, Suchir Balaji, otvorene obvinil firmu z porušovania amerických autorských zákonov.

Tvrdí, že OpenAI sa opiera o doktrínu fair use (spravodlivé použitie) a využíva technické medzery v zákone na to, aby bez súhlasu autorov mohla čerpať z chráneného obsahu. Balaji, ktorý sa podieľal na vývoji modelu GPT-4, sa rozhodol odísť z OpenAI a upozorniť na možné negatívne dopady takejto praxe na internet a jeho komerčnú životaschopnosť. O téme informoval portál Windows central.

Otázka či je možné legálne používať chránený obsah pri vývoji modelov umelej inteligencie, je stále kontroverzná. OpenAI a ďalší technologickí giganti argumentujú, že ich prístup je legálny vďaka už spomínanej doktríne fair use. Tá umožňuje za určitých okolností obmedzené využitie autorských diel bez potreby súhlasu autora.

Tvrdenie spoločnosti stojí na tom, že pri spracovaní verejne dostupných údajov a autorských diel sa postupuje v súlade s právnymi normami, ktoré umožňujú vytváranie nových inovácií. Firma tvrdí, že ich prístup je spravodlivý voči autorom, nevyhnutný pre inovatívne technológie a kľúčový pre konkurencieschopnosť USA.

ChatGPT, PC, aplikácia
Pexels/Pixabay (Úprava redakcie)

Autorské práva a dôveryhodnosť informácií

Podľa Balajiho príspevku však OpenAI týmto prístupom ničí ekonomické možnosti pre tvorcov obsahu a pre webové služby, ktoré boli zdrojom dát pre modely. Navyše upozorňuje, že doktrína fair use má svoje hranice a generovaný obsah, ktorý nie je doslovnou kópiou, môže byť stále nelegálny, ak sa svojím charakterom blíži k originálu. Balaji verí, že OpenAI využíva zjednodušené výklady tohto pravidla a takýmto spôsobom obchádza autorské práva. Riskuje tým právne spory a konflikty s tvorcami pôvodného obsahu.

Zamestnanec, ktorý mal pôvodne ambíciu pracovať na prevratných projektoch s cieľom riešiť výzvy, ako sú starnutie alebo choroby, skonštatoval, že jeho hodnoty sa s víziou OpenAI prestali zhodovať. Okrem otázky autorských práv Balaji upozorňuje aj na skutočnosť, že AI môže poskytovať nepresné a zavádzajúce informácie.

Poukázal na to, že OpenAI plánovalo nasadiť prototyp vyhľadávacieho nástroja SearchGPT. Konkurovať by mohol rovno Googlu. Podľa jeho slov je generovaný obsah, či už presný alebo nie, častokrát pripomienkou originálnych diel. Môže to ohroziť kvalitu informácií na internete.

OpenAI, AI,
Pexels

Budúcnosť generatívnej AI

OpenAI čelí nielen kritike ohľadom porušovania autorských práv, ale aj rastúcej diskusii o tom, aký vplyv má generatívna AI na kvalitu informácií a komerčnú životaschopnosť internetu. Balaji varuje, že spoločnosti ako OpenAI sa podieľajú na znižovaní hodnoty obsahu na internete a obmedzujú príležitosti pre tvorcov originálnych diel. OpenAI je však toho názoru, že využívanie obsahu v rámci fair use je v súlade so zákonom a podporuje pokrok v AI.

Hoci spory o copyright stále pokračujú, otázky ohľadom etického a legálneho prístupu k využívaniu chránených dát ostávajú otvorené. Pre verejnosť je dôležité sledovať, akým smerom sa diskusia a právne normy budú vyvíjať, aby bolo možné zabezpečiť spravodlivú rovnováhu medzi technologickým pokrokom a ochranou práv autorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú