Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Umelá inteligencia je dnes už na neuveriteľne vyspelej úrovni. Dôkazom je aj súťaž agentúry The Defense Advanced Research Projects Agency s názvom AlphaDogfight. Cieľom 8 zúčastnených tímov bolo vytvoriť umelú inteligenciu, ktorá dokáže v simulácii pilotovať bojové lietadlo, informuje Forbes.

Súťaž začala už v novembri 2019, kedy prebehlo prvé kolo. V januári 2020 sa účastníci stretli v druhom kole, kde umelé inteligencie bojovali medzi sebou a tretie kolo, do ktorého sa prebojovali 4 najlepšie tímy, sa uskutočnilo pár dní dozadu.

Víťazom finálového turnaja sa stala umelá inteligencia spoločnosti Heron Systems a ako víťazi súťaže dostali vývojári možnosť postaviť svoj softvér proti živému pilotovi stíhačky F-16. Z piatich vzájomných súbojov sa umelej inteligencii podarilo vyhrať všetkých 5 a skúsenému pilotovi nedala najmenšiu šancu, píše Unliad.

Meno pilota nebolo zverejnené, no podľa zdrojov má odlietaných viac ako 2000 hodín v bojovom lietadle F-16. Umelá inteligencia mala jasne navrch v rýchlosti rozhodovania a zatiaľ čo jej reakcia na určitú situáciu trvala zopár milisekúnd, živý pilot potreboval na rozhodnutie niekdy aj niekoľko sekúnd.

Zdroj: Forbes, Unliad

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú