Z kazašského kozmodrómu Bajkonur odštartovala v stredu o 07.45 h SELČ raketa Sojuz-2.1a s kozmickou loďou Sojuz MS-17, ktorá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopraví novú trojčlennú rusko-americkú posádku. Informovala o tom agentúra AFP.

Novú posádku tvoria Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov (obaja Rusko) a Kathleen Rubinsová (USA). V priamom prenose na stránke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) moderátor citoval komunikáciu medzi ruským riadiacim strediskom a posádkou, v ktorej odznelo, že všetko prebehlo podľa plánu.

Podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos sa kozmická loď bez problémov dostala na obežnú dráhu. Lez Sojuzu potrvá iba približne tri hodiny. Štandardná dĺžka letu k ISS je zhruba šesť hodín.

Trojica kozmonautov sa pripojí k doterajšej posádke, ktorú tvoria Rusi Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a Američan Chris Cassidy. Tí sa na Zem vrátia 21. októbra v ruskej kozmickej lodi Sojuz MS-16, ktorá ich 9. apríla dopravila na ISS, uviedla na svojom webe NASA.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú