V tomto texte boli použité materiály TASR.

Pri online platbách nie je podstatné, či ich realizujete cez mobilný telefón, hodinky alebo počítač. Kľúčom k bezpečnosti sú operačný systém a certifikácie, ktoré využíva platobná brána. Na tento fakt upozornil vedúci bezpečnostný inžinier spoločnosti Check Point Software Technologies Slovakia Tomáš Vobruba.

„Bezpečnosť platieb v prípade využitia platobných brán, ktoré ponúkajú banky a poskytovatelia, je veľmi vysoká. Majú už certifikácie na úrovni PCI-DSS, kde zabezpečujú bezpečnosť transakcií a aj samotných platobných údajov,“ uviedol s tým, že vysoké bezpečnostné parametre majú platby cez mobilné telefóny s využitím prednastavených funkcií Google Pay alebo Apple Pay.

Riziká pri neznačkových zariadeniach

Vobruba však varuje pred používaním menej známych zariadení, ktoré podporujú platby, pretože ich bezpečnostné opatrenia môžu byť na pochybách. „Rozhodne odporúčam opatrnosť pri nákupoch v online shope AliExpress a ďalších podobných obchodoch prevádzkovaných z Číny,“ uviedol odborník.

Ďalším dôležitým faktorom, na ktorý by mali spotrebitelia dávať pozor, je spôsob ukladania platobných údajov pri nákupoch cez e-commerce stránky. „Ak neveríte e-shopu alebo službe, neukladajte si informácie o platobnej karte alebo CVV kóde. Takáto možnosť existuje všade, aj keď je niekedy ľahko prehliadnuteľná,“ varuje odborník. Taktiež zdôraznil, že zákazníci by mali byť pozorní, ak ich obchod núti tieto údaje uložiť, aj keď to nie je nutné.

Freepik (Úprava redakcie)

Pozor na phishingové stránky

Škodlivé webové stránky, ktoré sa snažia napodobniť banky alebo platobné systémy, sú ďalšou hrozbou. Spotrebitelia by si preto mali dôkladne overiť doménu stránky, na ktorej uskutočňujú platbu, a dávať pozor na akékoľvek neštandardné požiadavky. Vobruba odporúča, že ak e-shop vyvoláva čo i len najmenšiu pochybnosť, je lepšie využiť platbu na dobierku a zaplatiť priamo kuriérovi.

Online platby sú síce pohodlné, no riziká spojené s ich bezpečnosťou sa nemajú podceňovať. Správnym prístupom, ako je používanie certifikovaných platobných brán, opatrnosť pri ukladaní platobných údajov a kontrola internetových stránok, môžu spotrebitelia minimalizovať riziko a užívať si výhody moderných spôsobov platenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú