Nemecký automobilový gigant Volkswagen (VW) spustil v pondelok sériovú výrobu svojho elektromobilu ID.7 v závode v Emdene na severovýchode Nemecka. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

„Dnešné spustenie výroby modelu ID.7 je dôležitým míľnikom pre našu transformáciu,“ vyhlásil šéf značky VW Thomas Schäfer v pondelok na slávnosti. „S ID.7 sa dostávame na ďalšiu úroveň v elektromobilite. Už v roku 2026 budeme mať najširšie portfólio v tomto odvetví,“ dodal.

Vzorom pre sedan ID.7 bol model VW Passat. Má dojazd až 700 kilometrov a automobilka ho predstavila v apríli, pričom má v pláne začať s jeho predajom do konca roka.

VW vidí ID.7 ako produkt vyššej strednej triedy vo svojom novom rade plne elektrických vozidiel, ktorý už zahŕňa kompaktný automobil ID.3 a malé SUV ID.4. S výroba ID.4 sa začalo v závode Emden už minulý rok.

Automobilka od roku 2020 investovala viac ako 1 miliardu eur do premeny tejto továrne na výrobu plne elektrických vozidiel. Podľa plánov VW Emden bude hlavným výrobným závodom pre ID.7, ktorý sa bude montovať aj v Číne.

Volkswagen v súčasnosti vyrába v Emdene približne 800 áut denne, z toho zhruba 300 elektromobilov, pričom závod má približne 8 000 zamestnancov. V súčasnosti sa v továrni vyrába len asi tucet modelov ID.7 denne, ale do začiatku roka 2024 plánuje Volkswagen zvýšiť ich produkciu na 200 až 300 vozidiel denne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú