Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britský úrad verejného zdravotníctva musí riešiť vážny, no zároveň komický problém týkajúci sa testovania na koronavírus. Ako informuje BBC, záznamy niekoľkých tisícok testovaných sa jednoducho stratili v dôsledku malého počtu riadkov v Exceli.

Britské úrady totiž zhromažďujú výsledky o testovaných osobách z rôznych laboratórií a aby ich mali všetky pokope, údaje ukladajú do tabuľkového nástroja Excel od Microsoftu. Problém je však v tom, že úrady používajú starší formát dokumentu (XLS), ktorého počet riadkov je obmedzený iba na 65 500.

Výsledky jednej testovanej osoby však zaberajú viac riadkov a podľa odhadov sa tak do jedného dokumentu zmestia údaje zhruba o 1400 ľuďoch.

Zvyšní testovaní, ktorí sa do limitu nezmestili, jednoducho na zozname nefigurovali a jednak tým pádom neboli informovaní o výsledkoch testu a za druhé, úrady ani nemohli dohľadávať ďalšie osoby, ktoré mohli byť s infikovanými v kontakte.

Ako píše The Guardian, celkovo sa mali stratiť údaje o 16 000 infikovaných, kvôli čomu sa zrejme nedohľadalo ďalších 50 000 potenciálne nakazených ľudí. Táto chyba však trvala iba od 25. septembra do 2. októbra a teraz už úrady rozdeľujú záznamy na menšie časti a ukladajú ich do viacerých zošitov v Exceli.

Zdroj: BBC, TheGuardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú