Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

O vodíkové projekty je zo strany slovenských podnikateľov veľký záujem. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) prijala až 32 projektov, ktoré sa prihlásili do výzvy IPCEI v oblasti vodíkových technológií. Kritériá výzvy splnilo však len 15 projektov, ktoré postupujú ďalej na posúdenie Európskou komisiou.

„Ide o rekordný počet projektov v porovnaní s výzvami v minulosti. Do výzvy sa zapojilo viac subjektov ako v okolitých krajinách, napríklad v Českej republike sa prihlásilo len 11 projektov, v Poľsku 29,“ povedal generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Podľa odbornej komisie predložené projekty boli zamerané na všetky aspekty, ktoré sú v rámci projektov IPCEI očakávané, t. j. na výskum a vývoj, prvé priemyselné nasadenie a nechýbali ani infraštruktúrne projekty.

„Vo všeobecnosti sa odborníci zhodli, že z hľadiska tém boli projekty nesmierne zaujímavé a podnetné. Mnohé riešili urgentné potreby Európskej únie aj Slovenska spojené so znižovaním uhlíkovej stopy v priemysle, doprave, ale aj v tepelnom hospodárstve a prinášali aj nové pohľady na riešenie týchto problémov,“ dodal Blaškovitš.

SIEA spolu s Ministerstvom hospodárstva SR zodpovedajú za národný výberový proces projektov IPCEI v oblasti vodíkových technológií. „Slovenská republika sa snaží naskočiť na európsky vlak vodíkovej kultúry hneď v začiatku. Ak sa nám to podarí, tak si myslím, že budeme v budúcnosti úspešní,“ konštatoval koordinátor vodíkových technológií Juraj Sinay.

Európska komisia začína proces analýzy a hodnotenia projektov už počas februára a marca. „Finálne rozhodnutie o notifikácii jednotlivých projektov sa očakáva koncom roku 2021,“ uzavrel Blaškovitš.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú