Spoločnosť Nvidia zaznamenala v uplynulom štvrťroku raketový nárast tržieb, ktorý bol poháňaný obrovským dopytom po čipsety určených pre dátové centrá. Výsledky spoločnosti výrazne prekonali očakávania analytikov a vyhliadky do budúcnosti sú ešte optimistickejšie.

Tržby amerického výrobcu čipov, ktorý zatiaľ najviac profituje z boomu okolo umelej inteligencie (AI), v 2. kvartáli medziročne stúpli o 122,4 % na 30,04 miliardy USD (27,02 miliardy eur) z 13,507 miliardy USD. Analytici počítali s tržbami na úrovni 28,7 miliardy USD.

Čistý zisk vzrástol na 16,599 miliardy USD alebo 67 centov na akciu zo 6,188 miliardy USD alebo 25 centov na akciu v rovnakom období pred rokom. Upravený zisk predstavoval 68 centov na akciu, pričom analytici prognózovali 64 centov.

Spoločnosť Nvidia má ambiciózne plány na tento štvrťrok. Očakáva, že jej tržby dosiahnu až 32,5 miliardy dolárov, čo by predstavovalo 80% nárast oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Tieto očakávania dokonca prevyšujú odhady analytikov, ktorí predpovedali mierne nižšie tržby.

Napriek tomu, že Nvidia prekonala očakávania analytikov a zaznamenala výrazný rast tržieb v segmente dátových centier, investori reagovali miernym sklamaním. Tržby v tomto segmente, ktorý je poháňaný rastúcim dopytom po čipsetoch s umelou inteligenciou, sa zvýšili o viac ako 150 % a dosiahli takmer 26,3 miliardy dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú