Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zle prepojené káble, ktoré sa prv riešili ako kyberneticko-bezpečnostný incident zle prepojil poslanec Národnej rady (NR) SR Róbert Halák (OĽaNO). Informoval o tom denník Pravda. Počas minulotýždňového zasadnutia výboru pre kultúru a médiá sa poslancovi podarilo vyradiť informačný systém parlamentu zle napojeným káblom. „Nemám ani počítač, pretože u mňa všetko hasne. Po tejto skúsenosti sa už nikdy ničoho nedotknem,“ uviedol Halák. Dodal, že to nebolo úmyselné.

Poslanec vysvetľuje, že k incidentu došlo na základe odpojeného voľného káblu, ktorý chcel zapojiť. Podľa Halákových slov bol v piatok 28. októbra vypovedať na polícii. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) však vyvodenie zodpovednosti od neho nežiadalo. Poslanec mal zapojením káblu prepojiť dve ethernetové zásuvky v parlamentnej počítačovej sieti. Administrátori takýto krok nemali vopred ošetrený.

V NR SR nešlo o hackerský útok, ale o zle prepojené káble. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii predseda NR SR Boris Kollár. Ako povedal, spôsobil to jeden poslanec, ktorého nebude menovať, pretože to vyšetruje polícia. „Podali sme trestné oznámenie, venuje sa tomu polícia, ktorá musí preveriť, či to bol úmysel, alebo sa len niekto nudil. Z môjho osobného pohľadu si myslím, že tam určite nebol úmysel,“ povedal Kollár. Vo štvrtok 3. novembra budú technici hlasovací systém testovať a parlament bude pokračovať v rokovaní v utorok 8. novembra o 9:00. Poslancov čaká hlasovací maratón. Kollár chce preto navrhnúť, aby vždy po hodine bola 15-minútová prestávka, pretože poslanci musia byť pri takomto množstve hlasovaní veľmi pozorní.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú