Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírny teleskop CHEOPS je pripravený na skúmanie planét v iných slnečných sústavách. Zariadenie vyniesla zo Zeme v decembri raketa Sojuz a po sérii testov môže začať plniť svoj cieľ a skúmať stovky vesmírnych objektov. Zameria sa napríklad na exoplanéty Kelt-11b, Gliese 436 b alebo 55 Cancri e.

Pozorovaním svetla v čase, keď exoplanéta prechádza popred hostiteľskú hviezdu, odhadne takmer presný priemer exoplanéty. V kombinácii s ďalšími dátami získanými inými prostriedkami budú môcť vedci určiť hustotu objektu. Dostanú tak ďalšie poznatky o zložení a vnútornej štruktúre sledovaných cieľov. Počas pozorovania exoplanéty Kelt-11b, ktorá je približne o 30 percent väčšia ako Jupiter, CHEOPS zistil, že jej priemer je približne 181 600 kilometrov (s odchýlkou 4290 kilometrov). Toto meranie je pritom päťnásobne presnejšie ako výsledky pozorovania z teleskopu na Zemi.

Na projekte CHEOPS sa podieľa aj Európska vesmírna agentúra (ESA). „Máme veľmi stabilný satelit, smerovanie je vynikajúce – lepšie ako požiadavky. A práve toto bude pre túto misiu skutočným prínosom,“ vyjadrila sa pre BBC News Kate Isaak z ESA.

„Priniesli sme teóriu o vytvorení planét len vďaka pozorovaniu ôsmich planét v našej slnečnej sústave, no keď pozorovanie rozšírime o iné druhy planét, ktoré v našej slnečnej sústave nepoznáme, mali by sme vedieť doplniť chýbajúce časti tejto teórie,“ vyjadril sa David Ehrenreich zo švajčiarskej Univerzity v Ženeve.

Kríza súvisiaca so šírením nového koronavírusu ovplyvnila aj množstvo svetových vesmírnych aktivít, no projektu CHEOPS sa príliš nedotkla, a to aj vďaka kontrolnému systému, ktorý je do značnej miery automatizovaný a umožňuje odosielanie príkazov a prijímanie údajov „z domu“, uviedol Willy Benz zo švajčiarskej Univerzity v Berne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú