Ak si si myslel, že magnetické pásky ako úložné médium sú už iba hudbou minulosti, si na omyle. Tieto médiá sa stále využívajú v obrovských dátových centrách a rôzne spoločnosti stále pracujú na ich vývoji. Posledným počinom IBM a Fujifilm je doposiaľ najväčšia, až 580 TB magnetická páska, informoval portál InterestingEngineering.

Nároky na dátové centrá narastajú enormným tempom. Odborníci predpokladajú, že do roku 2025 vyprodukujeme 175 zettabajtov dát, ktoré bude potrebné niekde uchovávať. To predstavuje oproti súčasným potrebám až 60 % nárast v priebehu iba 5 rokov.

Riešením, ako tieto dáta efektívne uchovávať, môže byť nová magnetická páska, ktorá ponúka doposiaľ najvyššiu hustotu gigabitov na palec (Gbpsi). Nová páska dokáže zapisovať s hustotou až 317 Gbpsi, vďaka čomu je na ňu možné zapísať až 580 TB dát.

IBM

Ako píše PCmag, pri výrobe tejto pásky sa využíva technológia Strontium Ferrite (SrFe), ktorá oproti aktuálne využívanej technológii Barium Ferrite (BaFe) umožni na pásku s rovnakými rozmermi ukladať dáta s ďaleko vyššou hustotou.

Okrem toho inžinieri vyvinuli aj nový typ servomechanického pohonu, ktorý dokáže pásky čítať rýchlosťou 15 km/h. Len pre porovnanie, kapacita takejto magnetickej pásky je rovnaká, ako kapacita takmer 787 000 CD. Ak by sme tieto CD poukladali na seba, dosahovali by výšku 944 metrov.

Zdroj: InterestingEngineering, PCmag

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú