Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci v škótskom Edinburghu vytvorili nový matematický model, ktorý by mohol zlepšiť predpovede zemetrasení. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Odborníci z Lyell Centre pri Britskej geologickej službe a Heriot-Watt University, ktorí spolupracovali s kolegami z univerzít v Liverpoole a Utrechte, sa pri výskume usilovali predpovedať silu minerálov známych ako fylosilikáty.

Správanie fylosilikátov sa dá skúmať v laboratóriách, no vytvorenie podmienok, aké sú hlboko pod povrchom Zeme, je náročné. Vtedy si vedci pomáhajú matematickými modelmi.

„Analyzovali sme umelé zlomové zóny v mikroskopickom meradle, aby sme identifikovali procesy, ktoré sa stali, ako štiepenie dosiek fylosilikátových minerálov. Na základe toho sme sformulovali množinu rovníc, aby sme predpovedali, ako sa fylosilikáty menia so zmenou podmienok, ako je vlhkosť alebo rýchlosť pohybu zlomu,“ vysvetlila vedkyňa Sabine den Hartog.

Vedci, ktorí o svojom matematickom modeli píšu v štúdii v Journal of Geophysical Research: Solid Earth, vďaka výpočtom zistili, že fylosilikáty nie sú jediné horniny, ktoré zohrávajú rolu pri zemetraseniach. „Náš model predpovedá, že pohyb v zlomových zónach bohatých na fylosilikáty je náročnejší, keď sa zrýchľuje,“ uviedla den Hartog.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú