Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po slovenských cestách by mohlo v roku 2020 jazdiť asi 10 tisíc elektromobilov a plug in hybridov. O desať rokov neskôr by to už mohlo byť až 35 tisíc uvedených vozidiel. Taká je prognóza vývoja Ministerstva hospodárstva SR, ktorú rezort zverejnil v Národnom politickom rámci pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami. Upozorňuje však na možné odchýlky, keďže dlhodobý vývoj môže byť podľa neho ovplyvnený mnohými faktormi a neznámymi premennými.

Doterajší vývoj trhu s alternatívnymi automobilmi výrazne ovplyvnil najmä prvý projekt priamej podpory nákupu takýchto vozidiel. Ten poskytoval príspevky na kúpu a registráciu osobných a malých úžitkových elektrických vozidiel vo výške 5 000 eur alebo na vozidlá s batériou dobíjateľnou cez vonkajší zdroj elektrickej energie vo výške 3 000 eur. Kúpa takýchto áut bola v prípade pilotného projektu podporená sumou 3,5 milióna eur.

A tak kým v roku 2015 bol trh s vozidlami na elektrický pohon na úrovni 643 vozidiel a o rok na to 926 vozidiel, za rok 2017 to bolo už 1 587 registrácií nových automobilov na elektrický pohon. „K 31. decembru 2018 dosiahol počet registrovaných vozidiel s elektrickým pohonom úroveň 2 109 vozidiel,“ konštatuje v materiáli ministerstvo.

Štát pritom podporí nákup elektromobilov opäť. Výška príspevku na kúpu batériového elektromobilu bude 8 000 eur, v prípade plug-in hybridu to bude 5 000 eur. Získať ho budú môcť samosprávy, podnikatelia aj občania. Podrobnosti bude obsahovať program, ktorý rezort hospodárstva vyhlási pravdepodobne začiatkom decembra. Celková výška dotácie bude v tomto prípade 5 miliónov eur.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú