Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Fínsky výrobca telekomunikačných zariadení Nokia dosiahol lepšie, ako očakávané výsledky za 3. štvrťrok, keďže čoraz viac telekomunikačných operátorov zavádza siete 5G a jeho snaha o zníženie nákladov prináša ovocie.

Nokia vo štvrtok vo svojom vyhlásení uviedla, že jej čistý zisk v období júl – september 2021 vzrástol o 77 % na 342 miliónov eur zo 193 miliónov eur rok predtým.

Porovnateľný prevádzkový zisk sa za tri mesiace do konca septembra zvýšil na 633 miliónov eur zo 486 miliónov eur v minulom roku a prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali zisk 488 miliónov eur. Tržby fínskej skupiny v 3. štvrťroku stúpli o 2 % na 5,4 miliardy eur z 5,3 miliardy pred rokom, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.

Neistota na globálnom trhu s polovodičmi obmedzuje naše vyhliadky vo 4. štvrťroku a v roku 2022,“ upozornil však generálny riaditeľ Pekka Lundmark. „Úzko spolupracujeme nielen s našimi dodávateľmi, aby sme zabezpečili dostupnosť komponentov, ale aj s našimi zákazníkmi,“ dodal.

Globálni výrobcovia tovarov od televízorov až po autá čelia množstvu problémov v dodávateľskom reťazci, od nedostatku dôležitých komponentov, pracovnej sily, logistických problémov a oneskorení v dôsledku výpadkov elektriny v Číne. Nokia zároveň potvrdila svoj odhad výsledkov za celý rok 2021 a očakáva tržby v pásme 21,7 – 22,7 miliardy eur a porovnateľnou prevádzkovou maržou 10 – 12 %.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú